top of page
Søg
 • Forfatters billedeThea Iversen

Vaginal Steaming, en naturlig og ikke-invasiv metode til forebyggelse og helbredelse

Opdateret: 19. sep. 2023

Min intention med at skrive om denne praksis er blot at informere. Jeg er ikke uddannet til at vejlede dig i brug og opfordrer derfor til at tage kontakt til en professionel som kan vejlede dig ift din specifikke situation, hvis du ønsker af afprøve vaginal steaming.


I dette indlæg vil jeg fokusere på vaginal dampning/steaming, som er en effektiv, ikke-invasiv og naturlig praksis til at

forebygge og overkomme en lang række problemer vi som kvinder måtte opleve med vores underliv livet igennem. Og ikke mindst som en praksis vi selv kan udføre i eget hjem og dermed en genial måde at tage ansvar for vores eget helbred.

Det er en praksis som er blevet sporet til at være mere end 5000 år gammel, videregivet fra generation til generation og som praktiseres den dag i dag hele verden over.

Det er dog rigtig mange generationer siden det var en normal praksis i Europa.

Meget af den traditionelle kvindelige visdom der fandtes omkring hvordan vi forebygger og helbreder sygdom, forsvandt sammen med forfølgelser og heksebrændinger i omkring 1500tallet.


Men går man længere tilbage i historien har man fundet, at Europas første kvindelige læge/gynækolog Trota, forfatter til bogen Trotula, fra 1100 tallet som arbejdede centreret omkring kvindehelbred og det reproduktive system anbefalede steaming til helbredelse af en lang række sygdomme og ubalancer i kvindekroppen! (se kilder).


Men hvad er så Vaginal Steaming og hvordan virker det?


Vaginal Steaming praktiseres lidt forskelligt verden over, men ideen er den samme.

At bringe damp op igennem skeden og op i livmoderen, med det formål at udrense og forbedrer blodcirkulation i underlivet.

Det du kan gøre er at

 • bringe ca 3.5 liter vand langsomt i kog med en kop nøje valgte urter (blandt Mayaerne er Oregano, rosmarin, basilikum og morgenfrue de mest hyppigt brugte) og lad dem simre ca 5 min

 • lad urterne trække i vandet i ca 10 minutter

 • placer gryden under din steaming stol som er en stol, en kasse eller taburet med et hul i midten. (Der findes et stort udvalg af forskellige steaming stole derude. Nogle mener man kan anbringe gryden i et velrengjort toilet eller placere to stole med et mellemrum imellem hvor du sidder med en balle på hver stol og lader dampen slippe op igennem mellemrummet mellem stolene)

 • afklæd dig selv fra livet og ned. Det er en god ide at beholde de varmesokker på og tage et tæppe omkring dig så du ikke bliver kold. Der er blot skedeåbningen og området omkring som skal være tilgængeligt for dampen.

 • Her bliver du så i ca 20 minutter imens du mediterer, trækker vejret roligt, læser en god bog eller blot hviler.

Det er din stund og det skal være så rart som muligt.

Du kan eventuelt læne dig indover et bord og stable din overkrop op med puder så du er rigtig komfortabel. Hvis det bliver for varmt /du skal endelig ikke brænde dig), kan du tage gryden ud og vente 10-20 sekunder hvorefter du igen placerer gryden under dig.


Bagefter er det en god ide at hvile, men pak dig godt ind så du undgår at kulden slipper ind.


Jeg har læst at for Mayerne er en del af processen af samle urterne med intention og bøn, og i det hele taget lade processen være båret af en forbindelse til urterne og intention for netop det du har brug for heling til.
Vaginal steaming udføres ofte lige op til menstruationen, eller 3 gange i ugen optil, men også i visse tilfælde efter en menstruationen er afsluttet. Det kommer an på hvad der er du forsøger at behandle og skal vejledes af en der er uddannet til det samme.

Vil du bruge steaming som forebyggelse og vedligeholdelse af et godt helbred kan du steame 4 gange om året, ved årstidernes skiften.

I følge Rosita Arvigo, Narapatisk læge og urtelæge og grundlæggeren af Maya Abdominal Therapy som hun har udviklet med udgangspunkt i hendes 13 år som lærling hos Maya healer Don Elijio Panti er vaginal steaming blandt Mayaerne ligeså normalt som at drikke kamillete herhjemme når man er forkølet.

At det er det første der bliver spurgt til, hvis en kvinde oplever ubalancer med hendes menstruationscyklus, problemer med at blive gravid, smerter eller lignende. Har du husket at steame?


Varmen fra dampen forbedrer cirkulationen i underlivet og det i sig selv er med til at skabe gode forhold for kroppens selvhealing eller homøostase (kroppens evne til at genskabe balance)


Dampen kan penetrere dybt og kan rense skeden, livmoderhalsen, livmoderen, æggelederene og æggestokkene.


Der kan være en række årsager til, at livmoderen ikke renses ordentlig ved hver menstruation. Det kan blandt andet være, at livmoderen ikke sidder i sine optimale position, men læner indover en af æggestokkene, fremover blæren eller er tilbagelænet. Livmoderen er et organ som er bevægeligt og kan derfor ved stød og slag skubbes ud af sin centrering.

I livmoderens indre overflade kan der sidde rester fra menstruation årtier tilbage som kan hærde og dermed ikke kommer med ud når vi har menstruation.

Ved vaginal steaming renses livmoderen og du kan ved de næste menstruationer opleve klumper, kaffegrums lignende rester, sort blod eller endda hakkekødslignende udflåd, indtil livmoderen er renset og flowet er normalt, velildet lyserødt blod.

Selv steaming efter overgangsalderen kan ifølge Arvigo fører til at livmoderen udskiller gamle rester der ikke var kommet med ud ved sidste menstruation


Steaming kan hjælpe til at

 • regulere mensturationscyklus ved irregulær eller meget korte eller lange cyklusser

 • Udrense livmoderen og gøre klar til graviditet

 • Hele fibromer

 • Endometriose

 • hedeture

 • vaginal tørhed

 • smerter, kramper og andet ubehag forbundet med menstruation

 • det kan bruges til at hele traume

 • bliver verden over brugt til Postpartum heling

Derudover kan Vaginal steaming hjælpe os med at helt synke ned i os selv og finde den ro i nervesystemet som er essentiel for at kroppen kan regulere og heale.


Kontraindikationer for hvornår du skal steame


Kan være ved

 • meget kraftig blødning ved menstruation

 • Graviditet eller formodet graviditet

 • infektion

 • spiral opsat i livmoderen

Jeg vil altid anbefale at du finder en steaming terapeut eller anden som er uddannet i den praksis som du kan få vejledning af inden du begynder at steame.


Selv er jeg introduceret til steaming igennem Arvigo Institute og deres Self care training ved Lisa Levine (som jeg desuden vil VARMT anbefale).Vaginal steaming under graviditeten

Det anbefales som udgangspunkt ikke at man steamer under gravididteten da steaming er en renselse af livmoderen.

Dog bruges blid steaming i visse traditioner fra uge 37 som en fødselsmodende praksis, til at øge cirkulation i livmoderen og blødgøre vævet omkring skeden for at undgå bristelser. (Tal altid med din jordemoder eller en steaming terapeut før du forsøger dig frem)


Vaginal steaming under fødslen

I Tjekkoslovakiet er steaming blevet indført på omkring 30 hospitaler som en praksis i den første fase af fødslen, til det formål blandt andet at blødgøre vævet og mindske risiko for bristninger.

Derudover har man opdaget at steaming i den første fase af fødslen kan medføre


 • kortere fødsler

 • mindre behov for smertestillende

 • færre indgreb

 • De fødende opleves at være mere afslappet og bedre til at håndtere fødslens event.

 • Desuden stimulere dampen skedevæggen og udløser oxytocin som blandt andet er smertelindrende, styrker tilknytning og vores nedløbseffekt effekt ved amning.


Jeg syns det er en genial måde at bringe omsorg til den fødende i den første fase af fødslen som ellers nogen gange kan være præget af uro og anspændthed!


Vaginal steaming efter fødslen

Vaginal steaming er udbredt verden over til at hjælpe til at ophelingen efter fødslen sker meget hurtigere end den ellers ville.

I blandt Mayerne steames der flere gange inde for de første ca 10 dage efter fødslen. Det siges dog at steaming skal times rigtigt og det ikke er alle kvinder der skal steame. Det kommer an på fødsels forløb og skal vurderes af en jordemoder.

Steaming kort efter fødslen kan blandt andet afhjælpe

 • nedsunken livmoder

 • bristelser

 • hæmorider

 • hurtigere renselse af livmoderen efter fødslen

 • forbedrer fordøjelsen

 • sænke blodtrykket, angst og stress og gøre at efterfødselstiden er nemmere at håndtere


Der findes ingen gennemgående studier af hvordan steaming virker. Nok fordi det økonomisk ikke er blevet prioriteret.

Steaming kan måske virke så simpelt og primitivt at det kan være svært at tro på at det reelt kan bruges til forebyggelse og helbredelse.


Dog er der af Steamy Chick Institute blevet lavet et lille studie omkring virkning af postpartum steaming. Konklusionen af det studie kan i læse nederst på siden.

MEN det at steaming er blevet videregivet fra generation til generation verden over i mere end 5000 år er vel bevis i sig selv for at det virker.

Jeg vil sige, at der ikke er andet for end at prøve det og opleve dets virkning på egen krop!

Det er en smuk praksis som inviterer til egenomsorg. Det er en måde at lære at lytte til vores kroppe og en måde tage ansvar for vores eget helbred.


Hvis I vælger at dykke mere ned i vaginal steaming og afprøve det så har jeg ikke mere at sige end rigtig god fornøjelse!

kilder:


Lisa Levine https://www.optimalreproductivehealth.com/

Rosita Arvigo podcast med fertility friday https://fertilityfriday.com/rositaarvigo/

Rosita Arvigo podcast med Birth- insitute

Artikel: https://alignmentmonkey.nurturance.net/2012/vaginal-steams/?fbclid=IwAR3oXtchu3uCWwEW8SdSBHNhZpN42t9-LonS7NpzVe5HpczfKbAqcaVrjaI

"Journeys in healing" af Donna Zubrod


Find steaming terapeuter via Steamy Chick insitute


Derinde kan du også finde meget mere informaiton om vaginal steaming og en stor base af kvinder som deler deres erfaring med at steame.

Læs også bogen

womb medicine – the art of yoni steaming for women health

af Sali Mcintyre for mere information


Her kan I læse konklusionen af Steamy Chick Institute studie for Vaginal postpartum steaming.


Upon analysis of the findings of this study, we conclude that vaginal steaming has a positive impact on many of the indicators of postpartum recovery, particularly in the areas of lowering blood pressure and pulse, uterine restoration, initiating and expediting waist girth and weight loss, labia healing, the quicker cessation of uterine bleeding through drawing out lochia, alleviating suture discomfort, promoting bowel regularity and hemorrhoid reduction. It is possible that steaming positively impacts other postpartum indicators such as breast milk supply, preeclampsia prevention or treatment, incontinence prevention and promotion of urination but further studies are recommended for more conclusive findings.


50 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page